Είδη και μορφές της όπερας του 19ου αιώνα

Τμήμα: Τμήμα Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ.

Τίτλος στο Πρόγραμμα Σπουδών: Μορφολογία και ανάλυση της μουσικής. Είδη και μορφές της όπερας του 19ου αιώνα

Διδάσκουσα: Εύη Νίκα – Σαμψών, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια

Επικοινωνία: enikasam@mus.auth.gr

Εξάμηνο: Εαρινό 2013-2014

Περιγραφή

Το μάθημα Είδη και μορφές της όπερας του 19ου αιώνα είναι σεμιναριακού τύπου, με περιορισμένο αριθμό φοιτητριών/τών και θα προσφέρει μέσω των ερευνητικών εργασιών και της διαδραστικής συμμετοχής στο πρόγραμμα της Òpera Oberta στο Α.Π.Θ. διευρυμένες και πολύπλευρες γνώσεις για τη δομή και τη δραματουργία της όπερας του 19ου αιώνα.

Εκτός από τη γενική ιστορική επισκόπηση της όπερας του 19ου αιώνα, παρέχονται οι βασικές γνώσεις για τα μεμονωμένα είδη και τις χαρακτηριστικές μουσικές φόρμες που καθιερώθηκαν στην όπερα από το 1800 έως το 1930 περίπου. Εξετάζοντας την όπερα ως μια πολύπλοκη συνθετική δημιουργία, στόχος του μαθήματος είναι να παρουσιάσει μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις τις ιδιαιτερότητες στη δομή και μουσική δραματουργία, στη σκηνοθεσία και σκηνογραφία, στην ερμηνεία, κ.ά. Η ανάλυση των έργων γίνεται με παράλληλη ακρόαση αποσπασμάτων ή παρακολούθηση μαγνητοσκοπημένων παραστάσεων όπερας. Στο πλαίσιο του σεμιναρίου οι ερευνητικές εργασίες θα εξετάσουν, από μορφολογική και μουσικοδραματουγική άποψη, όπερες των συνθετών: Μπετόβεν: Καρλ Μαρία φον Βέμπερ, Ροσσίνι, Μπελλίνι, Ντονιτσέτι, Βέρντι, Βάγκνερ, Πουτσίνι και Ρίχαρντ Στράους.

Η βαθμολόγηση των φοιτητριών/φοιτητών που θα δηλώσουν το μάθημα γίνεται με την αξιολόγηση της συμμετοχής στο πρόγραμμα Opera Oberta και της γραπτής εργασίας, η οποία παρουσιάζεται υποχρεωτικά στο πλαίσιο του μαθήματος. Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο μάθημα είναι οι παρουσίες στις μεταδόσεις των έργων, οι οποίες θα λάβουν χώρα στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ. Η συμμετοχή στο μάθημα με παρουσίες προσφέρει 2 επιπλέον ECTS στο γενικό απαιτούμενο σύνολο.

Το πρόγραμμα Opera Oberta προσφέρει παράλληλα με τις μεταδόσεις και συμπληρωματικό εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί κατά την εκπαιδευτική διαδικασία, μεταξύ άλλων: το ιστορικό πλαίσιο του έργου και τις συνθήκες δημιουργίας, την πλοκή, σύντομες αναλύσεις της μουσικοδραματουργικής δομής του εκάστοτε έργου, άρθρα ειδικών μελετητών σχετικά με τη σύνθεση, τη δραματουργία, τη σκηνοθεσία και τη σκηνογραφία της όπερας, καθώς και υλικό για τους συντελεστές της παράστασης, (τραγουδιστές, μουσικούς, αρχιμουσικούς, σκηνογράφους, σκηνοθέτες κ.λ.π.), φωτογραφίες και ενημερωτικό υλικό.

Επιστροφή στη λίστα μαθημάτων